Alb | Srb | Eng

 

Atifete Jahjaga, Predsednica Kosova

Atifete Jahjaga je prva žena predsednik Republike Kosovo, izabrana u Parlamentu Kosova 07. aprila 2011. godine. Predsednica Jahjaga je najmlađa žena rukovodilac u svetu izabrana na takav položaj; ona je rođena 20. aprila 1975. godine u Raškoc, Đakovica, Ona je takođe i prva žena Predsednica u periodu moderne istorije Balkana. Još od meseca maja 2012. godine, Predsednica Jahjaga je član Svetskog Saveta Žena Lidera (CWWL).

Gospođa Jahjaga je bila Zamenik-Generalnog Direktora Policije Kosova od februara 2009. godine. Bila je u službi policije još od osnivanja Kosovske Policije na početku 2000. godine, napredujući na odgovornim položajima, s’ početka na regionalnom, a potom i u centralnoj Direkciji. Ranih dana karijere, Predsednica Jahjaga je služila na raznim položajima sprovođenja reda i zakona, među ostalim u jedinici profesionalnih standarda, onog za ljudske resurse, onog za osoblje i departman obuke, administracije i granične policije.  

Ona je završila studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini 2000. godine. Tokom 2006. – 2007. je pohađala program post diplomskog certifikata za Menadžment policije i Krivičnog zakona pri Univerzitetu Leicester-a Ujedinjenog Kraljevstva. Takođe je pratila program Nauke o kriminalu, Univerziteta Virginia u Sjedinjenim Američkim Državama 2007. godine. Predsednica Jahjaga je takođe pohađala profesionalne i istražne programe u Evropskom Centru bezbednosnih studija “George C. Marshall” u Nemačkoj, Nacionalne Akademije FBI u SAD i Ministarstva Pravde SAD. Osim njenog maternjeg Albanskog jezika, Predsednica Jahjaga takođe govori Srpski i Engleski jezik. U braku je sa g. Astrit Kuči i živi u Prištini.


Tracey Ann Jacobson - Ambasadorka Sjedinjenih Ameriičkh Država u Republici Kosovo

Karijerni član Više spoljne službe, ambasadorka Jacobson prethodno je bila na funkciji zamenika direktora Instituta za spoljnu službu (FSI) od jula 2010. do jula 2012, kao i dekan Fakulteta za stručne i oblasne studije pri FSI (2009. – 2010.). Bila je na funkciji ambasadora SAD u Tadžikistanu (2006 -2009.) i Turkmenistanu (2003. – 2006.). Takođe je bila zamenik šefa Misije Ambasade SAD u Rigi (2000. – 2003.). Pre toga, bila je zamenik izvršnog sekretara pri Savetu za nacionalnu bezbednost u Beloj kući. Druge funkcije koje je obavljala u inostranstvu obuhvataju Seul, Južnu Koreju; Nassau, Bahami i Rusiju. Funkcije na domaćem nivou obuhvataju Biro za obaveštajne podatke i istraživanja, Biro za poslove zapadne hemisfere i Kancelariju šefa kabineta sekretara za upravljanje.

Ambasadorka Jacobson završila je diplomske studije na Johns Hopkins Univerzitetu, a Master na Paul H. Nitze Fakultetu za napredne međunarodne studije Johns Hopkins univerziteta. Dobila je nekoliko nagrada Ministarstva spoljnih poslova za zasluge i veliku čast kao i predsedničku nagradu o zaslužnoj službi. Učila je albanski, srpski, francuski, ruski, španski, korejanski i tadžiki. Udata je za g. Davida Baugh, pripadnika Birtanske diplomatske službe.


Teuta Sahatqija - Šef poslaničke grupe žena, Kosovo

Teuta Sahatčiju je govornik i učesnik u raznim međunarodnim konferencijama za različite probleme, uključujući i ekonomiju, osnaživanje žena, međunarodnih odnosa, bezbednosti, sigurnosti, pomirenje i demokratizaciju. Ona je držala govore na raznim skupovima kao što su Parlamentarna Skupština NATO, Rouz Rot seminar, ekonomski forum u Krinice, Rim, međunarodnoj konferenciji Instituta IDEA u Akri, Gana, razna UNDP konferencije u Istanbulu, takođe i u Prištini, Međunarodnom Formu za Liderstvo u Šarlotu, Severna Karolina, kao i OEBS konferencija u Budvi i Prištinimeđu drugim mestima, kao i međunarodni forum lidera u Šarlotu, Severna Karolina, FES u Budvi, CIG, PER, Međunarodna konferencija za ženska prava u Erblin, Irak, „ja znam” političku konferenciju u Aman, Jordan, RWL i UNWOMEN konferencija u Prištini, Skoplju, Beču, Zagreb i na mnogim drugim.

Gđa Teuta Sahatcija je trenutno predsednik Poslaničke grupe žena i zamenik predsednika Demokratskog Saveza Kosova (DSK).


Alexander Chavarria - NDI director na Kosovu

Alexander Chavarría je director NDI na Kosovu. On je prethodno vršio funkcije NDI direktora u Liberiji I direktora programa za civilno učešće u Skupštini El Salvadora. On je takođe radio I kao međunarodni ekspert na teme demokratije I sistema uprave IADB, Međunarodni budžet program, Parlamentarci za Habitat grupu I OAS

Mr. Chavarría je ko – finansirao, pomagao, a kasnije I radio kao savetnik Programa za razvoj zakonodavstva (PRODEL), za Skupštinu Costa Rica. On je takođe radio I kao međunarodni consultant u modernizaciji zakonodavnog programa u Guatemala, kao I savetnik za Predstavnički Dom Texas.

On je rođen u Costa Rica. G. Chavarría ima Master iz oblasti biznis administracije sa Pontificia Universidad Católica de Chile, Master iz političkih nauka sa Texas State University, kao I licenciatura diplomu (nivo između više skole I diplome Univerziteta. Nosilac ove diplome može raditi kao predavač u školi) Univerziteta Costa Rica.

 

Mimoza Kusari – Lila - Gradonačelnica Đakovice

Mimoza Kusar – Lila, stekla je Master u oblasti Administracije u biznisu, u SAD. Tokom ovog perioda, ona je nastavila studije na ekonomskom insitutu Univerziteta u Koloradu i Duquesne Pitsburg Univerziteta, gde je završila magistarske studije za E-biznis. Mimoza Kusari – Lila ima diplomu iz ekonomije sa Univerzitetu u Prištini. Tokom njenog vremena u Duquesne Univerzitet kao studentkinja MBA, gđa Kusari – Lila je bila osnivač i prvi predsednik univerziteta Duquesne Udruženje žena u biznisu. Po njenom povratku na Kosovo u julu 2001., Mimoza Kusari-Lila ja radila za Svetsku Banku i USAID projekat podrške kosovskim preduzećima. Ona je takođe radila kao menadžer projekta na Američkom Univerzitetu Kosova, Fondacija obrazovnog plana za Kosovo, kao i na uspostavlanju institucija. Mimoza Kusari – Lila je postala deo javnog života u 2003., kada joj je bila ponuđeno mesto portparolke i savetnice Premijera Kosova, Bajrama Ređepija. Na ovom mestu gđa Kusari – Lila bila do decembra 2004. godine.

Mimoza Kusari – Lila je radila kao izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu (АmCham), od 2006. do 2009. Tokom svog vremena kao izvršni direktor Američke privredne komore, organizacija je zvanično akreditovana od strane Američke privredne komore iz Vašingtona i Evropskog Saveta američkih komora u Evropi (ECCAC). Mimoza Kusari – Lila je postala aktivan član kosovske politike na izborima 2009., kad se kandidovala za gradonačelnicu opštine Đakovica i zamalo pobedila. U februaru 2010. Mimoza Kusari – Lila izabrana je za potpredsednika stranke Nova Kosovska Alijansa (AKR). U opštim izborima u decembru 2012., Mimoza Kusari – Lila je bila žena kandidatkinja sa najviše glasova u Republici Kosovo. Nakon što je Alijansa pridružila Vladi kao koalicioni partner, gđa Kusari – Lila je bila nominovana 2011. za Zamenicu Premijera kao i za Ministarku ekonomije, trgovine i turizma i na toj funkciji je bila do 2013. Na lokalnim izborima 2013. gđa Kusari je izabrana za Gradonačelnicu Đakovice. Gđa Kusari – Lila je udata za g. Arben Lila i ujedno je majka dvoje sinova Andir koji ima 7 i Edon 1 godinu.


Adrijana Hodžić

Adrijana Hodžić rođena je 1975. godine u Mitrovici. Dragoceno iskustvo u vođenju poslova od javnog značaja stiče neposredno nakon rata 1999. kada u svojstvu regionalnog menadžera u nevladinom sektoru upravlja projekima u svim srpskim sredinama na severu Kosova, uključujući i enklave po jugu. Najpre kroz humanitarne akcije (obezbeđivanje smeštaja ugroženim porodicama, distribuciju hrane, lekova i ogrevnog drveta) a potom i kroz seriju projekata ekonomskog razvoja, ostvaruje direktnu komunikaciju sa lokalnim zajednicama, prateći njihov napredak i razvoj.

Nakon stupanja na čelo Administrativne Kancelarije Severne Mitrovice, Adrijana je na delu pokazala kako se upravlja infrastrukturalnim projektima u pravcu poboljšanja svakodnevnog života svih građana. Njena humanost, strpljenje i sposobnost da razume potrebe lokalne zajednice, izdvojili su je kao vrsnog stratega i medijatora koji ne lebdi u oblacima, već stabilno korača po zemlji i uvek istupa s logičnim, realnim i prihvatljivim rešenjem.

Vodeći čitav niz projekata, od renoviranja stambenih fasada preko opremanja škola i obdaništa do humanitarnih donacija i podrške nevladinom sektoru, Adrijana je jasno stavila do znanja da je Mitrovica spremna za odgovornu lokalnu vlast koja svoje rezultate pokazuje na delu a ne za govornicom. Izazov koji predstoji nakon ovih izbora predstavljaće kulminaciju Adrijaninih dosadašnjih napora i rezultiraće čvrstim temeljima za stvaranje institucija koje će biti na usluzi građanima, sarađivati sa njima, uvažavati njihovu volju i na taj način omogućiti da građani budu oni koji donose odluke.