Alb | Srb | Eng

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Vlora Çitaku , Ministarka za evropske integracije, Kosovo

Gđica Çitaku tek je drugi ministar za evropske integracije od uspostavljanja ovog ministarstva u okviru Vlade Kosova 2009. Prethodno je bila na funkciji vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova i zamenika ministra za spoljne poslove, u ministarstvu uspostavljenom ukratko nakon što je Kosovo proglasilo svoju nezavisnost. Gđica Çitaku pomogla je u uspostavljanju Ministarstva, uspostavljajući prvi diplomatski kor Kosova i predstavljajući Kosovo u bilateralnim i multilateralnim odnosima, kao što je pred Savetom bezbednosti UN-a. Gđica Çitaku poslanik je u Skupštini u dva saziva, kao član Demokratske partije Kosova. Uključena je u skupštinski Odbor za spoljne poslove i evropsku integraciju. Na poslednjim izborima, gđica Çitaku izabrana je na funkciju poslanika, kao jedna od najviše izglasanih kandidata u okviru njene političke stranke. Takođe je član Predsedništva najveće političke stranke na Kosovu, kojoj se pridružila od samog uspostavljanja stranke 1999. Prethodno, bila je na funkciji portparola stranke, savetnika za medije i službenika veze sa organizacijama međunarodne zajednice.

Gđica Çitaku dobila je zvanje mastera u medijima i novinarstvu a pre stupanja na političku scenu, radila je kao novinar i prevodilac u nekoliko međunarodnih medijskih organizacija, tokom kosovske krize u periodu od 1998 – 1999. godine. Gđica Çitaku takođe je članica odbora kosovske dobrotvorne organizacije koja podržava zaštitu žena od nasilja u porodici.


Donika Kadaj–Bujupi, Poslanik u Skupštini, Republika Kosovo

Donika Kadaj – Bujupi rođena je u Sarajevu 1979. Kada je imala pet godina ona i njena porodica vratili su se na Kosovo, odakle je poticao njen otac. Donika se razlikovala od ostalih veoma rano, zbog njene ambicije i snažnih međuličnih i veština komunikacije. 2005. godine, Donika je završila diplomske studije na fakultetu za žurnalizam i komunikaciju u Prištini. 2007. godine stekla je zvanje mastera u žurnalizmu i komunikaciji na Kosovskom institutu za žurnalizam i komunikaciju (KIJAC) u Prištini. Njena glavna publikacija nosi naziv: “Medijska etika u post-konfliktnim zemljama. Primer Kosova u periodu od 2000 – 2003″. Donika je prisustvovala seminarima obuke na i van Kosova, uključujući Letnji univerzitet za demokratiju (Strazbur); Institut za političke studije (PIPS, EU); Obuku o međuljudskim veštinama.

Donika Kadaj – Bujupi poslanik je u Skupštini Kosova od 2007. U redovima je Alijanse za budućnost Kosova (AAK). Do 2010. bila je članica Odbora za obrazovanje, omladinu, kulturu i sport. Od 2010. član je Odbora za spoljne poslove. Donika ima dvoje dece i živi sa njima i svojim suprugom u Prištini.