Alb | Srb | Eng

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Ermira Mehmeti, Poslanica u Skupštini Makedonije

Članica BDI, rođena 6. oktobra 1979. u Skoplju. Po nacionalnosti Albanka, završila je Pravni fakultet u Tetovu. Master za komperativnu politiku je završila na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke (LSE). Svoje doktorske studije iz pravnih nauka je završila na Univerzitetu u Tirani.

Njene funkcije u Skupštini: Predsedavajuća Komisije za međuetničke odnose Zamenik člana Komisije za Evropske integracije Član Komisije za pritužbe na izbore i odabir članova Član Komisije za procedure, obaveze i pitanja imuniteta Član Ustavne komisije Član Komisije za politički sistem i međuetničke odnose Član Komisije za inostranu politiku Zamenik člana zakonodavne komisije Zamenik predsedavajućeg delegacije Skupštine Maedonije Komitetu za stabilizaciju i pridruživanje (zajednički Komitet za pridruživanje EU – Republika Makedonija) Član delegacije Skupštine Republike Makedonije Parlamentu Saveta Evrope (PA, CE) Član Skupštinske grupe Republike Makedonije za saradnju sa Parlamentima Velike Britanije i Severne Irske. Član Skupštinske grupe Republike Makedonije za saradnju sa Skupštinom Republike Albanije. Član Skupštinske grupe Republike Makedonije za saradnju sa Skupštinom Republike Crne Gore.


Adriatik Kelmendi - Viši producent u KTV

Adriatik Kelmendi (1978) je novinar, TV vodilj i predavač na Univerzitetu u Prištini. Unutar “Koha” grupe on vrši funkciju glavnog urednika u KTV kao i funkciju odgovorog urednika i novinara “KOHA DITORE”, gde vodi poznati TV Show “Rubikon” i piše nedeljnu kolumnu “Znak u vremenu”. On je, iz KTV studija, redovno i sistematično izveštavao kroz čitav process definisanja statusa Kosova, ali i iz ostalih mesta kao što su New York, Washington, Paris, Beč, Brisel, Strazbur, Beograd, Ljubljana, Zagreb, a njogov rad je sve to vreme bio prenošen preko regionalnih i međunarodnih medija.

On je nosilac mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada za novinarstvo, uključujući “Najbolji novinar godine” dodeljen od strane Asocijacije novinara Kosova i nagrade “Zlatni baron” sa I DuPont Columbia, Sjedinjene Američke Države. On je nosilac titule Master komunikacije i medija sa Goldsmit Univerziteta u Londonu, Velika Britanija.


Ismet Kryeziu - Izvršni direktor Kosovskog demokratskog institute (KDI)

Ismet Kryeziu je započeo svoju karijeru u civilnom društvu 2001. kada je počeo raditi za NDI, u programu rada sa civilnim društvom. Cilj ovog program je bio da ojačaju dijalog između civilnog društva i izabranih predstavnika vlasti. U tom programu g. Ismet je bio zadužen za region Prizrena. Nakon što se taj program NDI završio g. Ismet i neke njegove lokalne kolege su odlučile da osnuju NGO, koji je danas poznat kao Kosovski demokratski institute (KDI). U početku g. Ismet je radio kao regionani kordinator KDI i nakon nekoliko meseci biva izabran za mesto Izvršnog direktora KDI. g. Ismet ima dosta iskustva u oblasti izbora i lokalnih vlasti. g. Ismet je sertifikovani trener NDI za više oblasti, kao što su zastupanje, lokalna vlast, izbori i sl. g. Ismet je takođe radio i kao trener za novoizabrane lokalne odbornike. Pored mesta Izvršnog direktora KDI, g. Ismet takođe vrši funkciju predsedavajućeg NGO koalicije “Demokratija na delu” koja se bavi nadgledanjem izbora. Do danas on radi na povećanju unutrašnjh kapaciteta KDI, kao i na njihovoj mreži u samom društvu. On takođe nudi pomoć i treninge grupama, koje rade na nadgledanju izbora u inostranstvu. g. Ismet je takođe imao uspešne inicijative i van ovih oblasti, kao sto su: Kosovo – Naš dom, kampanja koja za temu ima očuvanje nasleđa Kosova, a kao odgovor na nerede marta 2004., zatim dialog program za 40 sela u Opštini Prizren, a takođe je vodio i uspešnu kmpanju za obnovu 30 km putne infrastructure.

KDI ima složene misije koje uključuju nadgledanje izbora, poboljšanje civilnog učešća i zastupanja, razvoj veština za građane i njihove organizacije, nadgledanje rada Skupštine i učešće u kampanjama koje za cilj imaju da podignu svest o ekonomskoj i socijalnoj ceni korupcije. KDI je zvanični član Transparency International za Kosovo. U izborima 2009. i 2010. KDI je imao vodeću ulogu koaliciji Demokartija na delu, koja je imala preko 2000 treniranih osoba koje su nadgledale izborni proces.  


Emilija Redzepi - Poslanica u Skupštini Kosova

Emilija Redzepi je predsednica Nove demokratske partije (NDS), koja predstavlja Bošnjačku zajednicu. Gđa Redžepi dolazi iz Prizrena, udata je i ima troje dece. Pre nego što je odlučila da bude politički aktivna, gđa Redžepi je bila poznati društveni aktivista, a takođe je radila u Ministarstvu za zajednice i povratak. Ona je trenutno poslanica u Skupštini Kosova, kao i član Komiteta za inostrane poslove. Gđa Redžepi je jedina žena na poziciji predsednika stranke, na Kosovu.


Alma Lama - Poslanik u Skupštini Kosova

Alma Lama je poslanica u Skupštini Kosova. Pripada političkoj organizaciji Lëvizja Vetëvendosje (Pokret “Samoopredeljenje”) i član je Odbora za integraciju u EU. Trenutno je kandidatkinja za doktorsko zvanje u oblasti političkih nauka i međunarodnih odnosa. Diplomirala je 1999. godine na Univerzitetu u Tirani, Albanija. Završila je jezik i književnost. Gđa Lama odabrana je kao jedna od 50 obećavajućih žena lidera u svetu programa za razvoj liderskih veština: Žene u javnoj službi, na Wellesley Collegu, SAD juna 2012. Takođe je bila deo programa za razvoj liderskih veština “Hope Fellowship Program, u proleće 2010. u Vašingtonu DC, Fakultet za evropske integracije itd. Gđa Lama radila je dug vremenski period kao novinar, dopisnik sa Kosova, za albanske i međunarodne medije. Alma je takođe radila na televiziji Top Channel, kao viši dopisnik sa Kosova, izveštavajući o glavnim političkim pitanjima i debatama u zemlji i u regionu. Od 2003. godine bila je redovan dopisnik Osservatorio sui Balcani u Italiji. Objavila je članke za najvažnije novine u kosovskim i albanskim i međunarodnim medijskim kućama, kao što su Institut za izveštavanje o ratu i miru, Transitions Online, United Press International i Washington Times. Bavila se istraživačkim novinarstvom u domenu slučajeva ratnih zločina i korupcije.

Alma je bila veoma hrabra novinarka, sa objavljenim prilozima o mnogim osetljivim pitanjima. Sve vreme borila se za profesionalizam u novinarstvu i u nezavisnim medijima i oduprela se svakoj vrsti pritiska koji dolazi od vlade. Sada kao poslanik u parlamentu Alma je glasna oko demokratizacije društva i institucija. U njenom fokusu nalaze se pitanja transparentnosti, slobode medija, ljudskih prava i dobrog upravljanja. Smatra da najveći izazov na Kosovu jeste funkcionalna vladavine prava. Ona je takođe član odbora poslaničke grupe žena, međustranačke poslaničke grupe u Skupštini Kosova i veoma je angažovana na promovisanju uloge žena u društvu i njihovom prikazivanju u medijima. Alma je rodom iz Kruje, Albanija. Udata je i ima dvoje dece.