Alb | Srb | Eng

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Jakup Krasniqi, Predsednik Skupštine Kosova

Jakup Krasniqi bio Glavni sekretar PDK i presednik Skupštine Kosova. g.Krasniqi je rođen 11. januara, 1951. u selu Negrovo, kod Glogovca. On ima doktorsku diplomu iz istorije, sa Univerziteta u Prištini. On je bio član delegacije na razgovorima u Rambouillet, 1999. godine. Postao član PDK u oktobru 1999. i postavljen je na funkciju Generalnog sekretara. g. Krasniqi je bio predsednik PDK poslaničke grupe u Skupštini Kosova, ali je dao ostavku na tu poziciju kada je postao Ministar za javne službe, u Vladi Bajrama Rexhepija. Nakon izbora 2004. biva ponovi izabran da presedava poslaničkom grupom PDK u Skupštini Kosova. Takođe je bio član Unity team, političko – strateške grupe, u poslednjim fazama procesa definisanja statusa. On je takođe vršio funkciju zamenika Presednika, od 28. septembra 2010. do 12. februara 2011., nakon što je tadašnji Predsednik Fatmir Sejdiu dao ostavku na tu funkciju.


Mimoza Kusari - Lila, Zamenica Premijera i Ministarka za trgovinu i industriju, Kosovo

Mimoza Kusar – Lila, stekla je Master u oblasti Administracije u biznisu, u SAD. Tokom ovog perioda, ona je nastavila studije na ekonomskom insitutu Univerziteta u Koloradu i Duquesne Pitsburg Univerziteta, gde je završila magistarske studije za E-biznis. Mimoza Kusari – Lila ima diplomu iz ekonomije sa Univerzitetu u Prištini. Tokom njenog vremena u Duquesne Univerzitet kao studentkinja MBA, gđa Kusari – Lila je bila osnivač i prvi predsednik univerziteta Duquesne Udruženje žena u biznisu. Po njenom povratku na Kosovo u julu 2001., Mimoza Kusari-Lila ja radila za Svetsku Banku i USAID projekat podrške kosovskim preduzećima. Ona je takođe radila kao menadžer projekta na Američkom Univerzitetu Kosova, Fondacija obrazovnog plana za Kosovo, kao i na uspostavlanju institucija. Mimoza Kusari – Lila je postala deo javnog života u 2003., kada joj je bila ponuđeno mesto portparolke i savetnice Premijera Kosova, Bajrama Ređepija. Na ovom mestu gđa Kusari – Lila bila do decembra 2004. godine.

Mimoza Kusari – Lila je radila kao izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu (АmCham), od 2006. do 2009. Tokom svog vremena kao izvršni direktor Američke privredne komore, organizacija je zvanično akreditovana od strane Američke privredne komore iz Vašingtona i Evropskog Saveta američkih komora u Evropi (ECCAC). Mimoza Kusari – Lila je postala aktivan član kosovske politike na izborima 2009., kad se kandidovala za gradonačelnicu opštine Đakovica i zamalo pobedila. U februaru 2010. Mimoza Kusari – Lila izabrana je za potpredsednika stranke Nova Kosovska Alijansa (AKR). U opštim izborima u decembru 2012., Mimoza Kusari – Lila je bila žena kandidatkinja sa najviše glasova u Republici Kosovo. Nakon što je Alijansa pridružila Vladi kao koalicioni partner, gđa Kusari – Lila je bila nominovana za Zamenicu Premijera kao i za Ministarku ekonomije, trgovine i turizama, na kojem je od februara 2011. Gđa Kusari – Lila je udata za g. Arben Lila i ujedno je majka dvoje sinova Andir koji ima 7 i Edon 1 godinu.


Jasmina Živković, Poslanica u Skupštini Kosova

Jasmina Živković (SLS) je poslanica u Skupštini Kosova. Ona je takođe član komiteta za ljudska prava, interese zajednica i povratak, član zakonodavne komisije, član pod - komisije za mandate, imunitet i pravila. Gđa Živković dolazi iz Štrpca, udata je i advokat je po zanimanju. Predhodno je radila za US KFOR, Raiffeisen banku, kao i director osoblja u Opštini Štrpce.


Flora Brovina, Poslanica u Skupštini Kosova

Flora Brovina (rođena 30. septembra 1949.) je pesnik, pedijatar i aktiviskinja u borbi za prava žena. Ona je rođena u Drenicë, ali je odrasla u Prištini, gde je isla u školu i upisala Medicinski fakultet. Nakon završetka studija u Zagrebu, gde je specijalizirala pedijatriju, vratila se na Kosovo i jedno vreme radila kao novinar za Rilindja, dnevne novine na Albanskom jeziku. Ubrzo nakon toga se vratila svojoj profesiji i radila je duži vremenski period u odeljenju pedijatrije, u Glavnoj bolnici, u Prištini. Ona je autor tri toma poezije. Prvi tom Verma emrin tim (Zovi me mojim imenom) je objavljen 1973. i sastojao se od 42 pesme. Drugi tom Bimë e zë (Biljke i glas) je objavljen 1979. Dve decenije nakon prvog toma, objavljen je treći tom Mat e çmat (Sa trakom se meri) i bio je opisan od strane Robert Elisie kao “kao najdominantniji i najimpresivniji njen tom” zahvaljujući njenoj refleksiji “sudbine njenog naroda, povezanog sa slobodom i odlučnošću”.

Gđa Brovina je jedna od dva dobitnika Barbara Goldsmith Freedom, nagrade za pisanje, koju daje Američki centar PEN, kojom se nagrađuju pisci kojima se preti ili koji su zatvoreni. Gđa Brovina je postala član PDK 2002. i član Predsedništva stranke 2006. Ona je ponovo birana za Skupštinu Kosova na izborima 2004. 2007. i 2010. Ona je član borda Poslaničke grupe žena u Skupštini Kosova. Ona je nastavila biti uključena u zaštitu prava žena i dece, naručito siročadi.