Alb | Srb | Eng

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Atifete Jahjaga, Predsednica Kosova

Atifete Jahjaga je prva žena predsednik Republike Kosovo, izabrana u Parlamentu Kosova 07. aprila 2011. godine. Predsednica Jahjaga je najmlađa žena rukovodilac u svetu izabrana na takav položaj; ona je rođena 20. aprila 1975. godine u Raškoc, Đakovica, Ona je takođe i prva žena Predsednica u periodu moderne istorije Balkana. Još od meseca maja 2012. godine, Predsednica Jahjaga je član Svetskog Saveta Žena Lidera (CWWL).

Gospođa Jahjaga je bila Zamenik-Generalnog Direktora Policije Kosova od februara 2009. godine. Bila je u službi policije još od osnivanja Kosovske Policije na početku 2000. godine, napredujući na odgovornim položajima, s’ početka na regionalnom, a potom i u centralnoj Direkciji. Ranih dana karijere, Predsednica Jahjaga je služila na raznim položajima sprovođenja reda i zakona, među ostalim u jedinici profesionalnih standarda, onog za ljudske resurse, onog za osoblje i departman obuke, administracije i granične policije.  

Ona je završila studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini 2000. godine. Tokom 2006. – 2007. je pohađala program post diplomskog certifikata za Menadžment policije i Krivičnog zakona pri Univerzitetu Leicester-a Ujedinjenog Kraljevstva. Takođe je pratila program Nauke o kriminalu, Univerziteta Virginia u Sjedinjenim Američkim Državama 2007. godine. Predsednica Jahjaga je takođe pohađala profesionalne i istražne programe u Evropskom Centru bezbednosnih studija “George C. Marshall” u Nemačkoj, Nacionalne Akademije FBI u SAD i Ministarstva Pravde SAD. Osim njenog maternjeg Albanskog jezika, Predsednica Jahjaga takođe govori Srpski i Engleski jezik. U braku je sa g. Astrit Kuči i živi u Prištini.


Tracey Ann Jacobson - Ambasadorka Sjedinjenih Ameriičkh Država u Republici Kosovo

Karijerni član Više spoljne službe, ambasadorka Jacobson prethodno je bila na funkciji zamenika direktora Instituta za spoljnu službu (FSI) od jula 2010. do jula 2012, kao i dekan Fakulteta za stručne i oblasne studije pri FSI (2009. – 2010.). Bila je na funkciji ambasadora SAD u Tadžikistanu (2006 -2009.) i Turkmenistanu (2003. – 2006.). Takođe je bila zamenik šefa Misije Ambasade SAD u Rigi (2000. – 2003.). Pre toga, bila je zamenik izvršnog sekretara pri Savetu za nacionalnu bezbednost u Beloj kući. Druge funkcije koje je obavljala u inostranstvu obuhvataju Seul, Južnu Koreju; Nassau, Bahami i Rusiju. Funkcije na domaćem nivou obuhvataju Biro za obaveštajne podatke i istraživanja, Biro za poslove zapadne hemisfere i Kancelariju šefa kabineta sekretara za upravljanje.

Ambasadorka Jacobson završila je diplomske studije na Johns Hopkins Univerzitetu, a Master na Paul H. Nitze Fakultetu za napredne međunarodne studije Johns Hopkins univerziteta. Dobila je nekoliko nagrada Ministarstva spoljnih poslova za zasluge i veliku čast kao i predsedničku nagradu o zaslužnoj službi. Učila je albanski, srpski, francuski, ruski, španski, korejanski i tadžiki. Udata je za g. Davida Baugh, pripadnika Birtanske diplomatske službe.


Teuta Sahatqija - Šef poslaničke grupe žena, Kosovo

Teuta Sahatčiju je govornik i učesnik u raznim međunarodnim konferencijama za različite probleme, uključujući i ekonomiju, osnaživanje žena, međunarodnih odnosa, bezbednosti, sigurnosti, pomirenje i demokratizaciju. Ona je držala govore na raznim skupovima kao što su Parlamentarna Skupština NATO, Rouz Rot seminar, ekonomski forum u Krinice, Rim, međunarodnoj konferenciji Instituta IDEA u Akri, Gana, razna UNDP konferencije u Istanbulu, takođe i u Prištini, Međunarodnom Formu za Liderstvo u Šarlotu, Severna Karolina, kao i OEBS konferencija u Budvi i Prištinimeđu drugim mestima, kao i međunarodni forum lidera u Šarlotu, Severna Karolina, FES u Budvi, CIG, PER, Međunarodna konferencija za ženska prava u Erblin, Irak, „ja znam” političku konferenciju u Aman, Jordan, RWL i UNWOMEN konferencija u Prištini, Skoplju, Beču, Zagreb i na mnogim drugim.

Gđa Teuta Sahatcija je trenutno predsednik Poslaničke grupe žena i zamenik predsednika Demokratskog Saveza Kosova (DSK).


Alexander Chavarria - NDI director na Kosovu

Alexander Chavarría je director NDI na Kosovu. On je prethodno vršio funkcije NDI direktora u Liberiji I direktora programa za civilno učešće u Skupštini El Salvadora. On je takođe radio I kao međunarodni ekspert na teme demokratije I sistema uprave IADB, Međunarodni budžet program, Parlamentarci za Habitat grupu I OAS

Mr. Chavarría je ko – finansirao, pomagao, a kasnije I radio kao savetnik Programa za razvoj zakonodavstva (PRODEL), za Skupštinu Costa Rica. On je takođe radio I kao međunarodni consultant u modernizaciji zakonodavnog programa u Guatemala, kao I savetnik za Predstavnički Dom Texas.

On je rođen u Costa Rica. G. Chavarría ima Master iz oblasti biznis administracije sa Pontificia Universidad Católica de Chile, Master iz političkih nauka sa Texas State University, kao I licenciatura diplomu (nivo između više skole I diplome Univerziteta. Nosilac ove diplome može raditi kao predavač u školi) Univerziteta Costa Rica.